Helseteknologi – hva vil fremtiden bringe?

Helseteknologi vil endre fremtiden – men hvordan? Og hvordan løse utfordringene det vil føre med seg? Det var vi flere som var nysgjerrig på denne kvelden.

I tillegg til å være sultne på pizza og sosialt geek-talk i minglepausene, selvfølgelig.

Girl Geeks Tine Hunt og Hilde Amundsen ønsket velkommen til de rundt 60 oppmøtte i Adressabygget. Deretter fikk Atea, som stilte som vertsbedrift for tredje gang, sparke i gang ballet. Men ikke før den obligatoriske (og høyst nyttige!) presentasjonsrunden var over. Mens noen griper muligheten og opplyser om at de er på jobbjakt, forteller andre at de søker nye hoder. Gjennom årene Girl Geek Dinner har eksistert i Trondheim, er det ikke rent få som har funnet ny jobb eller interessante kontakter nettopp som en følge av disse presentasjonene.

Men tilbake til agendaen.

Vil samle alt i ett system – med smart maskinlæring

Ida Bondø Lee-Wright fra Atea introduserte det hele, før hennes kollega Kristin Haarberg entret scenen for å fortelle om hvordan de jobber med omsorgsteknologi og personlig helseteknologi.

Målet er å få folk til å kunne bo hjemme lengst mulig. Hun gjorde oss med det bevisst på at det ikke bare er eldre som har utfordringer med hverdagen i eget hjem. Selv jobber de blant annet opp mot kommuner, og ønsker – og har løsninger for – å samle alt i ett grensesnitt. På den måten kan helsearbeiderne, uavhengig av institusjon, forholde seg til én app på et nettbrett. Enkelt og greit.

Fra å ha regelstyrte systemer, har systemene nå blitt smarte nok til å lære selv. Basert på historikk, tilbakemeldinger, sensordata med mer, kan den enkelte få bedre oppfølging.

Det høres lovende ut, spesielt med tanke på utviklingen som vår neste foredragsholder skulle belyse.

Ja til mer mer pasientmedvirkning

Norsk helseindustri er i sterk vekst og innen 2030 vil det bli behov for 300 000(!) nye arbeidsplasser. Det kunne Heidi Blengsli Aabel, administrerende direktør i Checkware, fortelle. De er markedsleder på løsninger som gjør at pasientene digitalt skal kunne påvirke egen behandling i større grad. Og ved hjelp av digital kommunikasjon og enklere innsamling av kliniske data vil de gi behandlerne et bedre beslutningsgrunnlag.

Stressa? Det finnes en app for det

Janne Amundsen er psykologspesialist og kjent for mange gjennom Mindfit-appen og podcasten Psykologen svrer. Temaet hun tok opp er noe mange har følt på kroppen, nemlig stress. Hun snakket om hvordan Mindfit simulerer spørsmålene en psykolog vil stille, og hjelper deg med enkle teknikker for å sette seg mål og mestre hverdagen bedre. Hun forklarte forskjellen på kortvarig, positivt stress som hjelper oss å prestere – og det som gir knuter i ryggen, hodepine og ubehag. Vi må skille mellom kvernetanker og problemløsing. Kverning har ingenting for seg. Appen har mestringsfokus, og hjelper brukerne med å loggføre positive opplevelser i hverdagen.

Det var antagelig ikke få som ble motivert til å bruke appen etter denne seansen. Eller som syntes at dette Girl Geek Dinner-arrangementet var et lyst innslag på en ellers en regnfull september-dag.

Se flere bilder på Facebook