Framtida må være grønn og teknologien er nøkkelen

Live Nelvik kunne redde verden litt på TV, og jeg ble sittende i lunsjen å snakke med to kolleger om at vi alle har et ansvar, og at det er bedre å gjøre litt for å bidra til en mer miljøvennlig verden enn ingenting. En av kollegaene hadde sluttet å ta de små plastposene til frukt og grønnsaker, og bare tok alt i handlekurven og rett på båndet. Den andre hadde sluttet med sminkefjerningspads og brukte klut. Jeg bestemte meg for å sakte endre mine vaner også, og lagde Instagramkontoen Andrea redder verden litt.

Etter å ha holdt på i snart ett år har jeg blitt flinkere til å reparere, begynt å kjøpe enda mere brukt, spiser mindre kjøtt, har kutta kraftig ned på plastposer og har med egen kopp til take away kaffen. På ferden har jeg lært mye. Vi kan alle gjøre noe, og det er viktig at vi gjør det, men det er teknologien som må redde oss. Grønn teknologi. Det måtte jo være noe for Girl geek dinner Trondheim.

19. september var vi så heldige å få komme til Watts Up, Norges første fornybarinkubator, som er et samarbeid mellom TrønderEnergi og NTNU Accel. Her jobber en rekke kule oppstartsbedrifter med fremtidens grønne teknologi.

IMG_0866

En av dem er Norfib. De utvikler solcelletråder i silikon. Trådene er tynne, fleksible, uavhengig av vinkelen sola treffer på og varer lenge. Målet er å få produsert solskjerming til vinduer. Men tenk hvilket hav av muligheter som åpner seg om de kan brukes i materialer på bygninger, kjøretøy, i gardiner og i telt? Daglig leder Zahra Ghandyani ga oss et innblikk i en ny generasjon solcelleteknologi.

IMG_0873

Svevestøv har vært en gjenganger i media, og i Trondheim har det gjennom mange år vært mye skriverier om miljøpakke og sykkelveier. En by kan sette i verk en rekke klima- og miljøtiltak, men hvordan vet de om det virker? Carbon track & trace utvikler et produkt som skal hjelpe byer både å måle luftkvalitet, forurensning og utslipp fra trafikk, lagre og analysere data, visualisere analysene og kommunisere med innbyggerne. Kanskje kan du snart konkurrere med naboen om å stå for minst mulig utslipp gjennom en måned? Daglig leder Fredrik Anthonisen presenterte produktet for oss.

IMG_0895

Sirkulærøkonomien må ta over for den lineære økonomien, mener Helle Moen. Noens avfall er en stor ressurs for andre. I dag ender både sølv, gull og mange andre verdifulle ressurser på søppeldynger verden over fordi det ikke finnes noe godt system for å omsette avfall. Derfor startet hun opp selskapet Minhoca, en børs for avfall. Minhoca kan bli et åpent, regulert marked for gjenbruk av ressurser. Et slikt system vil sikre regelmessig tilgang, kjent kvalitet og riktig pris, og gi både selgere og kjøpere mulighet for en trygg handel. Moen har startet som leder for Eggs Design i Trondheim, og prosjektet er foreløpig er lagt på is, men om hun kommer i kontakt med de rette personene, så vil hun gjerne at noen andre skal ta Minhoca videre.

IMG_0925

Vi ble veldig inspirerte av å høre disse dyktige folkene snakke om sine prosjekter. Denne inspirasjonen tok vi med oss inn i en workshop om fremtidens Watts up. Hva skal til for at inkubatoren skal utvikle seg til å bli enda bedre og legge til rette for at flere gode, grønne ideer skal realiseres i fremtiden? Vi håper vi klarte å komme opp med noen gode innspill, for vi heier på dere og gleder oss til å ta i bruk stadig mer grønn teknologi framover.

Andrea Hegdahl Tiltnes, leder for arrangementet GreenTech hos Watts up og TrønderEnergi