VR og AR – den nye virkeligheten

27. april samlet 60 damer og 10 modige menn seg på Girl Geek Dinner Trondheims arrangement “VR og AR – den nye virkeligheten”. Vertsbedrift denne gangen var Nordbohus  – den første boligbyggeren med huskatalog i VR. Alle deltakerne fikk sitt eget sett med papp VR-briller og første utfordring var å sette disse sammen. VR visning av fremtidens bolig var neste på menyen.. IMG_6011

 

Etter en nydelig hjortegryte og Trondheimsfjordens solnedgang inn vinduet var det duket for første foredrag: Fra notech, via lowtech til hightech. Stian Moursund, markedsjef i Nordbohus ga oss en innføring i bedriften.Stian Morsund innleder om Nordbohus Deretter var det duket for Rita Einevoll, Arkitekt i Nordbohus. Hun fortalte oss hvordan to år på masterstudier i arkitekt på NTNU ga store forventninger til opplæring i de heftigste nye teknologiverktøyene, men at de hele ble dratt ned til de gode idèene som man gjerne får på en joggetur, i badekaret eller på spinningsykkelen. Disse ble skriblet ned på et papir i flere versjoner. Debattert i grupper, før man gikk over til en fysisk prototype. Foreløpig lite tech. For arkitekten er romfølelse og detaljer lett å visualisere seg, men for brukeren blir det fort abstrakt selv med en fysisk prototype. IMG_6015

Stian fortalte oss videre hvordan folk på leting etter drømmehuset hadde vanskelig for å forestille seg hvordan boligen skulle bli ved bruk av plantegninger i 2D. Til og med hvor inngangsdøra var er ikke opplagt. Et skravert område ble på plantegningen ble tolket som en trapp, mens det skulle forestille et klesskap. Med 3D-plantegninger løste de mye, men ikke alt. Deres mest populære hus har høy himling i stua. Det illustrerer ikke plantegningen godt nok, så da huskjøperne fikk på seg VR-brillene og ble bedt om å ta en kikk opp i taket ble det noe helt annet. Nordbohus vil fortsette å være nysgjerrig på hvordan ny teknologi kan brukes som virkemiddel for å gi kjøperen drømmeboligen.

IMG_6023Men hva er egentlig VR og AR? Vi hentet inn Ekaterina Prasolova-Førland, førsteamanuensis ved institutt for pedagogikk og livslang læring på NTNU. VR står for virtuell virkelighet. VR er altoppslukende i motsetning til AR og MR (som står for utvidet og blandet virkelighet) som legger grafikk oppå den virkeligheten du og jeg opplever. Ekaterina ga oss et humoristisk blikk på hvordan VR kan brukes i de mange fasene i livet. Hun har hatt alt fra små barn og besteforeldre til toppidrettsutøvere, Trondheims Ordfører og Kronprinsen til å prøve hennes VR-briller. VR er en teknologi hvor kvinnene har meldt seg på banen. Det finnes en app for VR-lønnsforhandlingstrening, VR scenario mot seksuelle overgrep, kvinner i fødestua opplever mindre smerter ved å bruke VR, og smertene ved bekkenløsning opplevde Ekaterina selv forsvant når hun bruke oppmerksomheten på å skyte zombier i VR. Her er to eksempler på hva teknologien kan brukes til: videokonferansing og i musikk. Nå har hun startet eget nettverk for kvinner i VR/AR i Norge. Meld deg inn her.
IMG_6041
Neste taler ut var Louise Helliksen. Hun jobber som senior digital konsulent hos Sopra Steria. Selskapet som nylig vant Oda-Nettverks pris for beste selskap. Sopra Steria har jobbet sammen med Oslo Universitetssykehus for å se på hvordan Microsoft HoloLens, en AR-brille, kan være et verktøy for kirurgene som skal operere. Et barns hjerte kan være så lite som en valnøtt. Ved å importere bilder fra alle vinkler får man en 3D modell av dette hjertet som et hologram som flere leger og kirurger kan se på sammen. De kan også gjøre det større og dra delene fra hverandre for å finne ut hvor det lurest å starte et snitt. Mer om teknologien her.

IMG_6042

Arrangementskomitèen takk for Nordbohus for et flott arrangement. Ryktene sier at de har flere ledige stillinger..

Foto: Maren Solem Helgemo

Arrangementskomitè: Kristina Brend, Hilde Amundsen, Tine Hunt, Louise Helliksen, Ekaterina Prasolova-Førland, Maren Solem Helgemo, Marte Engelsåstrø