Vi har sett inn i spåkula

8. juni samlet 30 geeks seg hos Datametrix Trondheim på Ranheim. Vi ser at våre arrangementer tiltrekker flere og flere mannlige geeks, og det er hyggelig å se.

Velkomstkomitéen: Maren Helgemo, Kristina Brend og Torodd Lønning

Velkomstkomitéen: Maren Helgemo, Kristina Brend og Torodd Lønning

Temaet for kvelden var fremtidsteknologi, og på plakaten var blant annet BlockChain, systemtrading, digitalisering og livet med roboter som kollegaer.

GLAD FOR Å HA 30 GIRL GEEKS PÅ BESØK

Først ut var Berit Evjen, kveldens vert, om Datametrix Trondheim. Datametrix har vært 35 år i Norge, og i avdelig “nord” er de 32 ansatte, hvor Berit er eneste dame – derfor var det ekstra hyggelig å fylle lokalene med 30 girlgeeks på én gang. Datametrix Trondheim jobber med å hjelpe andre bedrifter lykkes med sin digitalisering.

beritevjen1

DIGITALISER ELLER FORSVINN

Podiet ble så overlatt til Trine Strømsnes, fungerende administerende direktør i Cisco, som hadde tatt turen opp til Trondheim for anledningen. Hun har tidligere holdt foredrag for våre naboer Girl Geek Dinners Stavanger.

Cisco sin visjon er “change the way we live, work, play and learn”, og Internett endrer måten vi gjør dette på. Trine kunne fortelle at i en undersøkelse der deltakerne ble spurt om hva de ikke kunne tenkte seg å leve uten så svarte 97% at de ikke kunne tenke seg å leve uten mobil, og 84% ville ikke levd uten datamaskin. Dette i stor kontrast til kun 42% som ikke kunne tenkt seg å leve uten partneren.

Smart Cities er det nye, og København har kommet et stykke på dette. Der kan du finne lys langs veien som følger deg hjem, men pollenallergikere får melding om områder de bør holde seg unna om sommeren.

 

Berit serverte Tapas i pausen. Alltid en vinner mellom foredragene.

Screen Shot 2016-06-21 at 4.50.20 PM

TRADING SATT I SYSTEM

Etter deilig tapas var det Oddbjørn Devik som skulle i ilden. Han jobber med å kjøpe aksjer. Han startet hele foredraget med å kjøpe en Cisco-aksje for å vise oss hvor enkelt det kunne gjøres. Etter foredraget skulle vi få vite om han hadde tapt eller tjent penger på kjøpet.

Screen Shot 2016-06-21 at 4.23.30 PM

Først fikk vi en innføring i sentrale begreper i finans som long, short og candlebars. Når det gjelder innovasjon i trading-verdenen har den vært svak, også i Trondheim.

For noen år siden var faktisk et verdipapir, ett fysisk papir, og værhanen bestemte prisen på frakten. I dag er det algoritmer som gjenkjenner mønster i prisene over tid, og roboter som handler for deg. Med kun ett sekunds forsinkelse til USA er dette noe alle kan gjøre fra stua. På Oslo børs er det lite handel som gjør det vanskelig å se mønster – Oddbjørn anbefaler oss derfor å se over havet.

Setter du mange nok roboter i sving, så kan en aksje bli tradet-ihjel. Dette ser vi med oljeprisen som svinger hele tiden  – andre råvarer er mye gjevnere.

Da foredraget var over kunne vi bevitne at han hadde tapt 30 dollar på aksjen han kjøpte.

ER ANDRE VERDIER BEDRE?

Neste foredragsholder ut var Magne Meldal fra Evry som snakket om BlockChain. Han kunne fortelle oss at det spiller ingen rolle hvor dårlig du er til å være bank som bank, du lever av renta – det er kun 5% som bytter bank hvert år, så banken har et slags monopol. Men, på teknologisiden har lite skjedd. Vi fikk første nettbank i 1996, siden da har lite skjedd annet enn på frontend/webdesign. Bankene har en teknisk gjeld.

I fjor kom EU-direktivet PSD 2 som gjør at bankene ikke lenger har monopol på å vise frem pengene dine – her ligger det mange spennende forretningsmuligheter for den som tørr å ta sjansen.

Så, over til BitCoin. Det er en såkalt cryptocurrency. En digital valuta i et desentralisert system som er kryptert. Med andre ord er BitCoin en digital representasjon av en verdi, men den er ikke backet opp av hverken en offentlig institusjon, et land eller noe fysisk som gull. En virtuell valuta man kun kan bruke til å handle online. En av mulighetene med BlockChain teknologien er å bruke det som eierbevis på diamanter eller kunst, men alle mulighetene er enda ikke kartlagt. Det er akkurat som når vi først fikk internett, vi vet ikke helt omfanget av mulighetene som liggger i det enda.

 

 

 

 

 

Vil du lære mer om BlockChein kan du lese Evrys Whitepaper her

 

 

ROBOT SOM KOLLEGA

Siste ut var Tove Røstum fra BN Bank. Hun har nylig blitt kollega med roboten Robbie, og hva gjør det med arbeidsmiljøet? Dagens Næringsliv skriver at nordmenn ikke har tillit til roboter, men Tove er takknemlig for å jobbe med Robbie. Han tar unna den kjedelige jobben, som å sortere og prioritere lånesøknader. Han kan jobbe 20 timer i døgnet i motsetning til en person som kun klokker inn 8 timer, og jobber effektivt kanskje 4-5 timer iløpet av en arbeidsdag.

EN EKTE GIRL GEEK

Tove jobbet tidligere som tradisjonell bankansatt. Nå har hun blitt lært opp til å kode prosessene til roboten Robbie. Hun har ikke IT-utdanning, men er nysgjerrig og hev seg på da banken søkte etter en digital forretningsutvikler.

Får du angst når skriveren streiker er nok ikke dette jobben for deg. Koding handler mye om å drøfte problemer med andre for å finne løsninger. Det er viktig å søke svar, ikke sitte lenge å gruble på et problem. Tove sier at det er en fordel at hun kommer fra tradisjonell bank når hun skal utvikle systemer som Robbie. Å kjenne prossene og behovene godt er essensielt når man skal lage scenarioer. Det er kun 5 personer i Norge som jobber med nettopp dette.  Før hadde BN bank det krisetravelt, nå har de det, takket være Robbie, 50% mindre travelt.  Roboten har også andre fordeler som at den er objektiv og ikke kjenner noen av de som søker om lån før han prioriterer.

Se bildedryss og reaksjoner i sosiale medier fra kvelden her.