Grenseløse Girl Geeks – Teknologi for en bedre verden

Hvordan kan teknologi bidra til en bedre verden? Dette – med spesielt fokus på solenergi – var tema da Girl Geek Dinners Trondheim møttes på Kjelhuset den 20. april, for inspirerende foredrag, diskusjoner – og hygge. Arrangementet var gjennomført i samarbeid med Ingeniører Uten Grenser Trøndelag.

Hashtag #grenseløsegirlgeeks – Hvordan kan teknologi bidra til en bedre verden?

Hashtag #grenseløsegirlgeeks – Hvordan kan teknologi bidra til en bedre verden?

Før arrangementet: Victoria Sivertsen fra Ingeniører Uten Grenser og Dag Håkon Haneberg, en av gründerene bak solgrillen, monterte Solgrillen. Nettopp den skulle vi få høre mer om senere.

Solgrillen monteres – «Fremtidens måte å lage mat på».

Victoria og Dag Håkon monterer Solgrillen. Solgrillen er utviklet av One Earth Designs, en oppstartsbedrift med utspring fra NTNU, og nytter ren solenergi.

Spennende! En utfordring lurte også…

Oppgaver om solenergi deles ut.

Lovinda deler ut en oppgave om solenergi.

Nemlig en oppgave om solenergi. (Klarte du den? Her finner du svaret.)

Så slo klokka sju, besøkende hadde satt seg ned…

Konferansier Runa Skarbø ønsker velkommen.

Runa Skarbø presenterer seg og Girl Geek Dinners Trondheim.

… og konferansier Runa Skarbø ønsket velkommen, og presenterte Girl Geek Dinners Trondheim. Girl Geek Dinners Trondheim er møteplassen for deg som er interessert i teknologi – du kan lese mer om oss her.

Presentasjonsrunde må til. Mange forskjellige folk med forskjellig bakgrunn har møtt opp på Kjelhuset.

Mange forskjellige folk med forskjellig bakgrunn har møtt opp på Kjelhuset.

Presentasjonsrunde var neste på agendaen – en must på et hvert Girl Geek-arrangement. Vi var denne kvelden rundt 40 påmeldte.

Mat og drikke – Vi trenger tross alt kjemisk energi for å fungere! Takk til NITO Sør-Trøndelag som sponsa mat og drikke.

Pizza og snacks før den faglige delen.

Servering av pizza og snacks.

Pizzaservering fra Kjelhuset = glade mennesker!

Pizza, drikke og smil!

Pizza, forfriskninger og mingling.

Mat og mingling før den faglige delen.

Noen benyttet spisepausen på å se på oppgaven, og å studere solcellepanelet.

Diskusjon – og oppgaveløsing – rundt solcellepanelet.

Diskusjon – og oppgaveløsing – rundt solcellepanelet.

Flere fra Ingeniører uten grenser møtte på arrangementet.

Flere fra Ingeniører Uten Grenser var til stede på arrangementet.

Fra mingling til faglig del!

Victoria Sivertsen, leder i IUG Trøndelag, presenterer organisasjonen.

Victoria Sivertsen, leder i IUG Trøndelag, presenterer organisasjonen.

Victoria Sivertsen, leder i Ingeniører Uten Grenser (IUG) Trøndelag, presenterte organisasjonen, som i Trøndelag er relativt nyoppstartet. IUG er en interesseorganisasjon for ingeniørfaglig bistandsarbeid, med visjon om å lindre nød ved ingeniørmessig bistand. IUG jobber både i utland og innland. I Trondheim arrangeres blant annet denne uka en mapathon – en workshop for å kartlegge utsatte områder, eller områder som har vært utsatt for katastrofer eller trenger bistand.

Ida Fuchs fortalte om hjelpearbeidet i Nepal etter fjorårets jordskjelv.

Ida Fuchs fortalte om hjelpearbeidet i Nepal etter fjorårets jordskjelv.

Ida Fuchs, nestleder i Norsk Solenergiforening Trondheim, var neste på agendaen. I november var hun på oppdrag for IUG i Nepal, hvor hun jobbet med opplæring i bruk av solenergisystemer for områder som var sterkt rammet av jordskjelvet i april 2015. Ida formidlet at utfordringene var mange – deriblant språkbarrierer ved lesing av bruksanvisninger – men gleden, nytten og erfaringen var utrolig.

Det ligger mye makt i teknologi. Teknologi kan gjøre mye skader – men også mye godt i verden.
– Ida Fuchs

 

Dag Håkon fortalte oss om arbeidet med solgrillen og veien videre for One Earth Designs.

Dag Håkon Haneberg fortalte oss om arbeidet med solgrillen og veien videre for One Earth Designs.

Dag Håkon Haneberg er stipendiat innen industriell økonomi og ved NTNU og CTO i One Earth Designs som utvikler Solgrillen. Solgrillen drives av ren solenergi – den er rundt 90% effektiv. Slik brukes den fint til matlaging og varming av vann. Globalt er det solgt rundt 4000. Dag Håkon formidlet videre at han ønsket å få ned konsnadene på solgrillen, så mer eller mindre hvem som helst kan kjøpe den. Andre energikilder som f.eks ved kan være dyrt og vanskelig å skaffe jevnlig i mange land, og slik kan teknologi som Solgrillen være en investering.


Takk for et flott arrangement – takk til alle som ble med! Hilsen arrangementskomiteen, bestående av Runa Skarbø, Victoria Sivertsen, Kristina Brend, Hilde Wormdahl, Kjersti Lunden Nilsen, Louise J. Helliksen, Karine Lee Blomstrøm, Majeris Romero og Kari Dahn.

Deler av arrangementskomiteen i planleggingsmodus tidlig i april. Å planlegge Girl Geek-arrangementer er faglig spennende – og hyggelig!

Deler av arrangementskomiteen i planleggingsmodus tidlig i april. Å planlegge Girl Geek-arrangementer er faglig spennende – og hyggelig!